Quan et perds per sota la pluja d'una tarda de primavera, envoltat de boscos frondosos sense percebre la seva fi, és en aquests moments quan et transformes i imagines tot el que devia succeïr fa uns anys en aquell lloc i el mateix moment del dia, però en diferents circumstàncies.
Hi ha dies que et lleves i tens la sensació que és un dia diferent, i sí, tot ha canviat. Tot allò que era real, tangible, especial s'acaba esfumant. Com aquell fil de fum que amb la brisa del vent s'escampa direcció a l'horitzó; un lloc llunyà i incert que sembla no tenir final. Les mans, d'aquella persona amable, curiosa, innovadora, especial que treballava amb la delicadesa que es mereix la nostra apreciada i valuosa terra, ja no tornaran. Tenir la oportunitat de conèixer a un ésser lluitador i incansable que feia que cada dia fos únic, un dia diferent, amb la possibilitat de seduir tots els sentits amb el sublim gust i apreciada olor dels petits tresors extrets de la terra. Desprenia aquell entusiasme d'aquells que es podria definir com la il·lusió de la primera vegada.
Llocs autèntics i amb encant són llocs buscats, difícils de trobar, on no desconnectes sinó que connectes amb tu mateix. On la natura xiulen cants d’ocells lliures, les vaques mugeixen al ritme del pas del temps relaxat, on afloren espècies vegetals característiques de l’Alta Garrotxa, on el paisatge et parla de tu a tu entenent el seu passat. Només és en aquests escenaris on es poden viure experiències úniques, autèntiques, especials... Sant Miquel de Pera és un d’aquests preciosos espais.
Quan un lloc mig perdut del món en plena natura, et pot traslladar a l'època dels nostres avis. Quan l'autenticitat s'apodera d'aquell racó que les ha vist passar "canutes" i suposo que també les has vist de colors bonics. Quan sents que unes parets et podrien explicar mil i una batalles. Quan comences a imaginar com devien viure en aquella època, sense electricitat, ni aigua corrent, ni gas butà i per suposat sense noves tecnologies (com les entenem avui en dia). Quan l'escola de la mainada era el dia a dia, al camp, a l'hort, amb el bestiar, al costat de la mare, l'àvia, la tia...envoltats d'un mosaic forestal, agrícola de colors pàl·lids.
El passat dijous dia 24 de novembre vam assitir a un Sopar gastronòmic organitzat per El Refetori de Farners.
El Refetori de Farners és un projecte impulsat per en Francesc Llobet i en Ramon Sargatal on es realitzen trobades gastronòmiques i culturals, obertes a tota la població, per reflexionar sobre productes de la terra. Fins al dia d'avui s'han realitzat 4 trobades referents als productes: l'ametlla i l'avellana, la tallarina de mar, el xai i el salsafí.
En l'edició que vam participar el monogràfic anava dedicat a un producte molt nostrat, el Salsafí.