PASTURES I CULTIUS

CULTIUS DE SECÀ

Seguint la mateixa filosofia, cultivem varietats de cereals amb un alt valor cultural i de patrimoni de la nostra terra. Varietats adaptades al clima de la Plana de Vic. Durant l’any es fan dues sembres: cereals d’hivern i farratges, i així anem alternant campanya rere campanya. Per nosaltres és molt important fer les coses amb el cap i amb el cor, respectant al màxim el medi. Ordi, blat xeixa, espelta de gra petit són els cereals que se sembren entre els mesos de novembre i desembre i es recullen a l’estiu, a partir dels volts de Sant Joan fins a finals de juliol. A partir del juliol, es treballa la terra, es fertilitza amb adob orgànic provinent de la finca, i es sembra el blat de moro, que serà la font d’aliment principal dels ramats durant els mesos d’hivern, quan les pastures afluixen.

BRUNA DELS PIRINEUS I PASTURES

La Bruna del Pirineu és la raça de vaques que pasturen els camps sembrats de raigràsi festuca. Un dels ramats viu a prop del Serrat rodó fins a tocar a Can Discorra. Els vedells nascuts a la finca estan amb la mare fins als 9-10 mesos, on s’alleten i al mateix temps comencen a pasturar. L’altre ramat pastura i viu al Pla de la Mata. El cap de la colla és en Griseldu, ell és el pare de tots els vedellets. Igual que la resta de bovins, s’alimenten de pastures reforçades amb farratge recollit a les terres de la mateixa finca. Les pastures són netes, sense tòxics i el bestiar pastura lliurement, sense estabular-se. Al mateix temps, ens ajuden a mantenir els boscos nets reduint al màxim el risc d’incendi forestal.