RECUPEREM LLAVORS I GUSTOS

Dimarts, 03 Juny 2014 10:25

El cultiu dels Salsafins

El salsafí és una arrel molt apreciada per la cuina catalana, especialment a la zona de La Selva. Als nostres camps el vam sembrar el mes d'abril i a partir del mes d'agost en farem la recollida.

El seu origen el trobem a la zona Mediterrània del sud d'Europa. Hi ha diferents varietats, però la que nosaltres hem cultivat és el Salsafí blanc o barbeta de cabra. Vam aconseguir les llavors a través d'un hortelà de Salitja (La Selva), en Lluís Sitjà i també al Consorci Sigma (Olot).

De llavor allargada i primeta, de color marró molt clar i lleuger (no li agrada massa que l'enterrin). En el moment de la sembra s'escampa de forma homògènia i al cim s'hi tira una capa molt fina de terra, així el vent no se la pugui emportar o els ocells menjar-se-la.

És un  cultiu que requereix abundant aigua de reg per afavorir el seu desenvolupament correctament, de forma constant. La terreny sorrenc afavoreix també el seu creixement.

Es cuina com acompanyament de diferents plats, com per exemple, ànec amb salsafins. Té un gust molt suau i tirant a dolcenc i una textura molt agradable. Previ a la cocció: caldrà netejar-lo molt bé, treure les arrels secundàries i després amb un ganivet pelar-lo. A continuació, es passa per farina (preferiblement d'espelta) i es fregeix. És en aquest punt que es pot començar a guisar amb la carn. De totes maneres, també es pot utilitzar ratllat per acompanyament d'amanides i alguns xefs també l'han fet servir per fer-ne puré i acompanyar plats de carn.

Us animem doncs, a provar aquesta exquisitesa gastronòmica tan important i al mateix temps tan poc coneguda, de les nostres contrades.