RECUPEREM LLAVORS I GUSTOS

Dimarts, 12 abril 2016 17:38

LA LLUÏSA. INESGOTABLE CONEIXEDORA

La Lluïsa és una dona de pagès de cap a peus. Va néixer al Ripollès i ha viscut a cavall de Campdevànol i Gombrèn. Ella sempre havia volgut ser pagesa, fer les feines del camp, cuidar al bestiar, aquelles feines que en deien d'homes. Amb les seves mans ha treballat a l'hort, ha pujat a dos fills, ha fet remeis, ha sembrat, ha cuinat... mil i una feines que només d'escoltar-les se'ns fan impossibles.

Per la Lluïsa viure a pagès és una forma de viure, no de fer negoci. Ella i la seva familia vivien qüasibé autosuficients. Menjaven menjar de debò, mai havien passat gana, s'alimentaven de mongetes, de verdures, rostes de cansalada, la carn de porc era la que més consumien i de tant en tant, un tall de pollastre. La varietat de producte no era tan diversa com ara, però era producte de debò, autèntic, d'aquell tan bo, aquell que si ara el busquéssis no el trobaries.

És una dona lliure, amb empenta, amb una energia inesgotable, amb una alta capacitat de coneixement personal "el cos avisa", amb carnet de conduir, amb amigues de veritat, amb un marit pacient, a ell no li agradava conduir ni anar al poble, ni viatjar, al mas ja hi estava bé. La Carme, la seva filla, inesgotable i pencaire, i amb una gran admiració per la seva mare, ànimes bessones. El seu fill va heretar la passió dels pares, del ramat, de viure a pagès, de la calma de la muntanya, del Ripollès...

Va haver de deixar la vida a pagès, per les circumstàncies, per les pèrdues i començar una nova vida prop de la seva filla. Tot i així, ella, encara ara, agafa la Teisa i visita la terra que la va veure néixer i créixer i on va criar la seva familia. Conserva amistats, aquelles autèntiques, de veritat, com ella. Encara molts dels seus amics, coneguts, familiars, li encarrguen remeis. Remeis fets amb plantes, olis, amb les seves pròpies mans. Remeis pel dolor, per quan se't fa aigua al genoll, per la cangrena, pels mals a la boca...

Amb tot això, ens va obrir les portes de casa seva, del seu cor, dels seus records, de les seves paraules. Amb ella ens vam emocionar, vam riure i vam descobrir moltes històries que avui en dia serien inimaginables. Li volem agrair la seva paciència i sinceritat.

Comença el compte enrere, respireu a fons... i molt aviat podreu conèixer la vida de la Lluïsa.